Verslag informatiemiddag online auteursrecht

juni 14th, 2009  |  by | Published in Nieuws  |  3 Comments

Afgelopen vrijdag vond in Seats2Meet in Utrecht de Informatiemiddag Online Auteursrecht plaats. Dit evenement is een initiatief van Musicmaker, New Music Labs en Stichting Copyright en Nieuwe Media. Doel van deze bijeenkomst was om scherp te krijgen wat je nu wel en niet met je muziek kunt op internet en welke mogelijkheden er via BumaStemra en Creative Commons zijn. Seats2Meet bleek een geweldige plek om dit te doen.

De middag werd afgetrapt door een presentatie van Ronald van den Hoff, voorzitter van Stichting Copyright en Nieuwe Media. Kort gezegd maakte hij het punt dat gevestigde instituties waaronder bijvoorbeeld Sena en BumaStemra in de nabije toekomst geen bestaansrecht meer zullen hebben omdat mensen in staat zijn steeds beter samen te werken zonder een formele organisatie. De gevestigde orde beschikt nog wel over het geld en juridische basis maar de geschiedenis laat zien dat dit niet genoeg zal zijn.

Jurist Arnoud Engelfriet verzorgde daarna een verbluffend duidelijk verhaal over het auteursrecht zoals het ontstaan is en de problemen waar je tegenwoordig tegenaan loopt.
Er spelen erg veel belangen in het auteursrecht waardoor het vaak onduidelijk is of iets nu wel of niet mag. Juist op internet is het vaak lastig te achterhalen wie alle rechthebbenden zijn terwijl het gebruik van een bepaald werk wel weer heel gemakkelijk is wat zomaar tot grote problemen kan leiden. Zo noemde Arnoud een voorbeeld van iemand die zijn site wou testen en foto’s hiervoor zonder toestemming gebruikte en drie keer het normale tarief moest betalen.

Matthijs Bobeldijk legde namens BumaStemra uit wat zij voor componisten en tekstschrijvers doen en hoe zij omgaan met nieuwe media. Veel dingen worden nog (achter gesloten deuren) onderzocht door BumaStemra. Zo ook het licentiehuis voor online muziekgebruik dat ons allen al een tijdje wordt beloofd. Ik heb met getuigen de toezegging van een directielid van BumaStemra dat Lopend Vuur / New Music Labs een kratje bier krijgt van BumaStemra wanneer zij het licentie huis niet voor het einde van dit kalenderjaar opleveren. Matthijs liet ondanks allerlei zaken waar BumaStemra nog niet echt doorpakt wel zien dat er daar mensen zitten die vooruit willen en ook het gesprek op willen zoeken.

Björn Wijers verzorgde vervolgens een heldere uitleg over wat Creative Commons licenties zijn en wat je hier aan hebt. Dit alles met behulp van een case-study aan de hand van muziek van Marco Raaphorst.

De middag werd afgesloten met een paneldiscussie waar een panel van de sprekers, aangevuld met een vertegenwoordiger van de NtB, antwoord gaven op overgebleven vragen uit de zaal.

Conclusie van de dag mag zijn dat iedereen er wel van overtuigd is dat auteursrecht een uiterst lastig fenomeen is online. Over het hoe nu verder bestaat veel verschil van mening maar ook zeer veel goede wil om samen te zoeken naar nieuwe oplossingen. De afspraak om deze ontmoeting vaker te laten plaatsvinden is denk ik dan ook iets voor iedereen die er was om bijzonder trots op te zijn.

Update 1:
BumaStemra wil 780 euro voor embedden van radiostations. Arnoud Engelfriet legt hier uit dat dit nergens op slaat.

Update 2:

Pics van Lykle:

3621103101_b527ab7f65_m3621921198_f4ab22fbf9_m13621103627_9170cdae3c_mRonald van den Hoff3621104081_7f69556599_m3621102853_4dc408d60c_m

Responses

 1. lopendvuur says:

  juni 14th, 2009 at 17:36 (#)

  blogt: Verslag informatiemiddag online auteursrecht – http://tinyurl.com/mhh55g

  This comment was originally posted on Twitter

 2. MarijeMeulekamp says:

  juni 14th, 2009 at 19:54 (#)

  RT @lopendvuur: “blogt: Verslag informatiemiddag online auteursrecht – http://tinyurl.com/mhh55g”

  This comment was originally posted on Twitter

 3. LadyLau says:

  juni 15th, 2009 at 10:04 (#)

  Verschillende blogs over/ivm afg vrijdag #copr: http://bit.ly/1VTTNI + http://bit.ly/WqSK5

  This comment was originally posted on Twitter


Agenda