Hoe krijg ik mijn muziek op iTunes?

maart 26th, 2010  |  by | Published in Blog, Nieuws, Voorpagina  |  13 Comments

Al sinds mijn bezoek aan Eurosonic/Noorderslag zit deze post in mijn ‘drafts’. Ik wipte toen binnen bij een Fondsen bijeenkomst, waar zojuist NORMA vertelde over hun manier om zelf je muziek in de iTunes Store te krijgen. Ik wilde graag alle mogelijkheden onderzoeken. Die zijn beperkt, na mijn veldonderzoek in het wereldwijde web, maar er zijn een paar partijen die je helpen.

iTunes is ongelofelijk populair en op dit moment de meest geschikte manier om professioneel en legaal geld te verdienen aan verkoop van je muziek. Je betaald een commissie (30%) aan Apple om gebruik te mogen maken van het platform, maar verdient daarnaast zelf geld aan de digitale downloads. Maar hoe doe je dit, en wie is voordelig?

Eerst het NORMA verhaal.

Om via je de NORMA je muziek in de Store van iTunes te krijgen, moet je eerst lid worden van NORMA. Daar sluit je een digitale distributie overeenkomst, stuur je jouw CD/album op en binnen 2 à 6 weken (in de praktijk ongeveer één week) staat deze in de Store.

NORMA rekent een 15% handelingsfee over de ontvangen opbrengsten. Deze fee wordt doorlopend geheven en zal je dus ‘altijd’ moeten blijven afstaan. Belangrijke voorwaarde is het bezitten van de opnamerechten, en je moet toestemming hebben van alle rechthebbende. Marike Jager heeft haar iTunes zaakjes via de NORMA geregeld bijvoorbeeld.

Een prima optie, maar er blijkt een betere keuze te zijn. Het verhaal van CD Baby. Dit online platform regelt de hele digitale distributie voor je met eenmalige kosten, waarna je geen doorlopend percentage hoeft af te dragen.

Voor het verkoop in een winkel (digitaal maar ook fysiek) heb je een barcode nodig met een UPC/EAN nummer. Deze code kan je kopen bij CD Baby voor $20,- [maar verderop in dit verhaal een manier hoe dit zelf en gratis te doen]. Bij NORMA betaal je niks voor deze code, maar blijft het EAN nummer eigendom van de NORMA waar je bij CD Baby eigenaar wordt van de code.

Het digitaal opzetten van je distributie via iTunes (en eventueel andere plekken als je daar voor kiest) verzorgt CD Baby voor $35,- per album. Grofweg kost het verkopen van je muziek via CD Baby naar de iTunes Store je dus eenmalig $55,- (±€40,-), en zelfs minder als je zelf een EAN nummer aanmaakt. De opbrengsten van de verkoop vallen volledig naar jou/je band toe. Met andere woorden: CD Baby heeft geen verdere commissie of share.

Silence is Sexy heeft dit proces kortgeleden doorlopen. Wat zijn de ervaringen van bassist Barry Spooren?

“Voor ons was de reden om gebruik te maken van een dienst als CD Baby vooral omdat we willen dat onze muziek overal te vinden is. De praktijk wijst uit dat mensen hun muziek via allerlei kanalen ontdekken en beluisteren, en dus is het van belang overal aanwezig te zijn. Zo waren Spotify en iTunes voor ons erg belangrijk. En dat zijn beiden (naast veel andere digitale platforms) partners van CD Baby. Overigens werkt Spotify met een flink aantal verschillende aggregators.”

“Doorslaggevend om met CD Baby te werken was voor mij vooral omdat ik goede verhalen hoorde van andere muzikanten. Daarnaast heb ik er eerder een keer een cd besteld, en vond ik de manier waarop ze communiceerde erg goed (ze stuurden een erg leuke mail toen de cd verstuurd werd, en nog een mail na met de vraag of de cd goed was aangekomen). Ook de communicatie naar artiesten toe verloopt vrij snel en helder. De plaat verscheen na inschrijving binnen twee weken op iTunes. Bij Spotify doen ze er iets langer over, daar moet hij nog online komen.”

“Een account aanmaken bij CD Baby kost niet al teveel tijd. Het enige waar je je als artiest even in moet verdiepen zijn de Terms of Service en de overeenkomsten voor fysieke en digitale verkoop (die krijg je te zien als je een account aanmaakt). Verder heb je natuurlijk alle info van de release nodig, zoals rechthebbenden, releasedatum, ISRC codes (als je die niet hebt, krijg je ze van CD Baby), en barcode. Als je die laatste niet hebt, kun je die zelf aanmaken.” Wel heb je voor het betalen aan CD Baby een creditcard of een Paypal nodig, aldus Barry. Geweldige input Barry, van een geweldige vooroploper-band in het indie-muzieklandschap!

Ik sluit nog af met twee andere opties: TuneCore en SongCast. Zij kunnen ook jouw digitale distributie verzorgen maar vragen daar hogere prijzen voor, en doorlopende fees waardoor het een stuk minder lucratief oogt. Althans, ik heb de meerwaarde niet kunnen uitvinden van deze twee.

Om je muziek in iTunes Store te krijgen, heb je dus niet per definitie een platenmaatschappij nodig, maar kan je dit prima zelf doen tegen betrekkelijk lage kosten.

Responses

 1. lopendvuur says:

  maart 26th, 2010 at 12:39 (#)

  blogt: Hoe krijg ik mijn muziek op iTunes? – http://tinyurl.com/yzb2ole

  This comment was originally posted on Twitter

 2. lykle says:

  maart 29th, 2010 at 14:58 (#)

  RT @lopendvuur: blogt: Hoe krijg ik mijn muziek op iTunes? – http://tinyurl.com/yzb2ole

  This comment was originally posted on Twitter

 3. realoomph says:

  maart 29th, 2010 at 15:12 (#)

  RT @lykle: RT @lopendvuur: blogt: Hoe krijg ik mijn muziek op iTunes? – http://tinyurl.com/yzb2ole

  This comment was originally posted on Twitter

 4. BirdsongMusic says:

  maart 29th, 2010 at 18:38 (#)

  Might interest you RT @lykle: RT @lopendvuur: blogt: Hoe krijg ik mijn muziek op iTunes? – http://tinyurl.com/yzb2ole

  This comment was originally posted on Twitter

 5. 04 Hoe krijg ik mijn muziek op I-tunes « ZiekeFons says:

  oktober 5th, 2010 at 16:46 (#)

  […] 04 Hoe krijg ik mijn muziek op I-tunes http://www.lopendvuur.nl/2010/03/26/hoe-krijg-ik-mijn-muziek-op-itunes/ […]

 6. Marcel says:

  augustus 29th, 2011 at 13:07 (#)

  Hallo,

  Dit kan ook via een andere Nederlandse site, zonder dat je lid hoeft te worden!

  http://www.gnukie.com

  Succes,

  Marcel.

 7. Horst says:

  september 12th, 2011 at 12:20 (#)

  Hallo, werkt deze Free Online Linear Barcode Image Creator goed ? Heb wel eens een andere gebruikt en de barcode bleek al vergeven te zijn…dank.

 8. JR says:

  oktober 28th, 2011 at 12:00 (#)

  Hallo, wat zijn dit allemaal onduidelijke reacties zoals op vele sites trouwens…..
  Tunecore lijkt wel 1 van de beste , is dit ook zo? ze vragen eenmalige kosten voor single of cd….

  Wat heb je nodig?? KvK nr. / nw bankrekeningnr.

 9. Randy says:

  februari 16th, 2012 at 03:34 (#)

  Ik vind dit een heel goed verhaal. Ook wel een duidelijk verhaal. Ik ben wel ooit van plan om mijn muziek digitaal uit te brengen. Alleen vraag mezelf wel af of mijn muziek kwalitatief genoeg is om uit brengen. En hoe weet ik zo zeker of mensen mijn tracks vet vinden?

 10. Remco says:

  mei 29th, 2012 at 12:35 (#)

  Dit is foute info, prijzen kloppen niet!
  Cdbaby rekent wel degelijk een percentage per verkocht album/single Tot maar liefst 25% !!!!

 11. Lykle says:

  mei 29th, 2012 at 13:07 (#)

  Hoi Remco,

  Dit artikel is uit 2010, het kan natuurlijk best zijn dat de info niet meer actueel is…

 12. Remco says:

  mei 29th, 2012 at 13:37 (#)

  Ja, daar dacht ik na het typen ook aan, was vergeten te kijken van welke datum het was, excuus.

 13. E. Krijgsman says:

  juni 5th, 2012 at 11:42 (#)

  Ik hoorde van iemand dat rechtenafdracht door Cd Baby aan Buma Stemra niet goed waren geregeld. Weet iemand van jullie hoe dat zit? Is het het allemaal goed geregeld tussen Buma Stemra en Cd Baby als ik mijn albums (met daarop B/S geregistreerde somgs) upload? Of krijg ik problemen?


Flickr Pics


Fatal error: Call to undefined function get_flickrrss() in /home/lykle/lopendvuur.nl/htdocs/wp-content/themes/gridline_magazine/sidebar.php on line 11